فهرست مطالب

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 39 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هادی حسین خانی* صفحات 7-25
    در خصوص روش تربیتی تغییر موقعیت این پرسش مطرح است که این روش دارای چه گونه‎هایی است؟ کارکردهای آن کدام است؟ و چه شرایطی لازم است تا به‎کارگیری آن موثر واقع شود؟ بر این اساس، هدف از پژوهش حاضر، یافتن پاسخ به پرسش‎های فوق و ترسیم ابعاد روش تربیتی مذکور است. قلمرو تحقیق را آیات قرآن کریم و روایات معصومینb تشکیل می‎دهد. روش تحقیق توصیفی−تحلیلی است و گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه‎ای انجام می‎شود. یافته‎های تحقیق حاکی از آن است که روش تربیتی تغییر موقعیت دارای گونه‎های وضعی، مکانی، زمانی و اجتماعی است. تغییر موقعیت از کارکردهای مختلفی همچون کارکردهای علمی، اخلاقی، دینی و روان‎شناختی برخوردار است. همچنین براساس منابع اسلامی، بصیرت، توانایی، پرهیز از راحت‎طلبی، ولایت‎مداری، استمداد از خداوند متعال و سرعت مناسب شرایطی است که زمینه اثربخشی روش مذکور را فراهم می‎کند.
    کلیدواژگان: روش‎های تربیتی، تغییر موقعیت، منابع اسلامی
  • سید نقی موسوی* صفحات 27-47

    نوشتار حاضر باتوجه به نفوذ و ترویج ایده ‎های سکولاریستی در تربیت درصدد است ایده «آموزش درباره ادیان» را −که هدفش آموزش صلح، رواداری، احترام به دیگران و آموزش ادیان به مثابه مقولاتی تاریخی و فرهنگی است و شناخت و التزام و ایمان و اعتقاد به یک دین مدنظر نیست− را از منظر فقه تربیتی بررسی نماید و با پای‎بندی به روش ‎شناسی «تفقه تربیتی» تلاش کرده است هفت استدلال بر ممنوعیت و حرمت ایده فوق اقامه نماید و ایده/تجویز «آموزش درباره ادیان» را از منظر عقلی بخاطر قبح إغراء به جهل و إضلال و ظلم، تقبیح نماید و نیز آن را مصداق ترک واجب، إضلال، شبه ه‎افکنی، سلطه کفار، تسنین سنن حرام و در نهایت مصداق علم غیرنافع و علم ماخوذ از غیر اهل‎ بیت به‎ شمار آورد.

    کلیدواژگان: تربیت دینی، فقه تربیتی، تربیت سکولار، تربیت اسلامی، قاعده إضلال
  • فاطمه سیفعلی ئی*، سهراب مروتی، سید محمدرضا حسینی نیا صفحات 49-72

    انضباط هیجانی ترکیبی نو و بدیع، ناظر بر نظم و انضباط در حوزه هیجانات است و به احساسات کنترل شده و سنجیده نظر دارد. این پژوهش با هدف تبیین ساختار نظام‎مند انضباط هیجانی در قرآن و به شیوه تحلیلی توصیفی نگاشته شده است و با استناد به آیات بیان می‎دارد که انضباط هیجانی در قرآن دارای ساختاری کامل شامل هر چهار رکن اساسی یک شبکه نظام‎مند و سیستماتیک است. این پژوهش در بخش مبانی به اختصاص علم به خیر و شر واقعی به خداوند، گذرا بودن دنیا، آگاهی و احاطه خداوند بر امور، حکومت اراده خداوند، برتری در سایه ایمان، همراهی خدا، انحصار عزت در خداوند، زوال غم و اندوه به خواست خدا، بازگشت به سوی خدا؛ در بخش مقدمات ایجابی به پیروی از دستورات الهی، نیایش از روی خوف و رجاء، شادی به فضل الهی، درک زودگذری دنیا؛ در مقدمات سلبی به اجتناب از ولایت شیطان، عدم ترس از مردم؛ در بخش الزامات به صبر، کظم غیظ، بخشش، شکایت به خدا؛ و در موانع به رفتار با غیظ، کم طاقتی و شادی به غیر حق دست یافته و در نهایت شبکه مفهومی انضباط هیجانی را در قرآن کریم ترسیم نموده است.

    کلیدواژگان: ساختار، نظام، انضباط هیجانی، قرآن کریم
  • محبوبه توکلی، محمدجواد صافیان*، یحیی قائدی، حسین اردلانی صفحات 73-91

    هدف پژوهش حاضر، بررسی داستان موسیg و خضرg مبتنی بر آموزش تفکر مراقبتی براساس آموزه های فلسفه برای کودکان است تا بتواند کاربرد داستان های قرآنی را به منظور چگونگی آموزش تفکر از جنس مراقبتی بازگو نماید.روش پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی است. نمونه موردی شامل آیات 60 تا 82  سوره کهف و تفاسیر مربوطه می باشد که فاکتورهای تفکر مراقبتی از جمله تفکر ارزش گذاری، عاطفی، فعال، هنجاری و همدلانه را در خود دارد. یافته‎های تحقیق، داستان فوق که خود حاوی سه داستان پندآموز و تفکر برانگیز از نوع استاد-شاگردیست را در زمره داستان‎هایی با قابلیت حضور فاکتورهای تفکر مراقبتی و آموزش از طریق آن برشمرده است. همچنین دارا بودن ویژگی‎های پرسش و پاسخ در متن داستان و چالش‎های موجود در مسیر تجربه اندوزی، یادگیری و رشد تکاملی شخصیت حضرت موسیg در پایان داستان را برای آموزش کودکان مناسب می داند. به نظر می‎رسد بررسی چنین داستان‎هایی از جنس دیالوگ‎های احساسی و عقلانی که ارکان تشکیل‎دهنده تفکر مراقبتی از منظر فلسفه برای کودکان را در خود دارد، برای رشد و تکامل پرورش این جنس از تفکر در کودکان سودمند باشد. در نتیجه‎گیری حاصله از یافته‎ها، به دو معنا از تفکر مراقبتی می‎رسیم، نخست اینکه متوجه آنچه می‎اندیشیم باشیم و دیگر آنکه متوجه نحوه اندیشیدنمان باشیم.

    کلیدواژگان: داستان، موسی، خضر، تفکر مراقبتی، فلسفه برای کودکان
  • محمد بهشتی* صفحات 93-112

    هدف پژوهش حاضر بیان روش‎های تربیت اخلاقی عرفانی در ساحت تربیت توحیدمدار با تکیه بر دعای عرفه، با استفاده از روش تحقیق توصیفی تحلیلی است. سوال پژوهش این است که روش‎های تربیت اخلاقی عرفانی در کلام و بیان حضرت امام حسینj در دعای عرفه چیست؟ یافته‎ های پژوهش نشان می‎دهد: 1. دعای عرفه از آغاز تا انجام بر مدار توحید ایراد شده و با وجود مضامین متکثر و متعدد یک متن جامع و به هم پیوسته در موضوع توحید و مشحون از دلالت‎های تربیتی است؛ 2. در منشور تربیتی دعای عرفه، روش های ویژه ای برای پرورش دادن و ربانی شدن انسان مورد تاکید قرار گرفته، و در ساحت تربیت اخلاقی عرفانی مشتمل بر روش های تربیتی در خور توجه است؛ 3. روش‎های تربیت اخلاقی عرفانی دعای عرفه در دو زمینه خودتربیتی و دیگرتربیتی است. در این مقاله روش‎هایی که در هر دو زمینه کاربرد دارد مورد بررسی قرار گرفته است؛ 4. در این مقاله روش یادآوری نعمت‎های خداوند، روش تربیتی تضرع، روش تربیتی ایجاد امید، روش مثبت‎اندیشی، روش آخرت‎گرایی، روش التزام به اخلاق و روش محبت مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: امام حسین، دعای عرفه، توحید، روش‎های تربیت اخلاقی عرفانی
  • فریدون یزدانی* صفحات 113-136

    این پژوهش با هدف ارزیابی میزان موفقیت اجرای طرح آموزش آداب و مهارت‎های زندگی اسلامی (طرح کرامت) در مدارس ابتدایی شهر نهاوند از دیدگاه مجریان آن به انجام رسید. روش تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری شامل کلیه مجریان (مدیران و آموزگاران) طرح بود که تعداد آنها در سال تحصیلی 1400−1399، 223 نفر بودند. به‎دلیل کوچک بودن حجم جامعه برای نمونه‎ گیری از شیوه تمام‎ شماری استفاده شد؛ بر این اساس دیدگاه کل مجریان از طریق یک پرسش نامه محقق− ساخته مورد آزمون قرار گرفت، اما از این میان فقط تعداد 149 پرسش نامه از سوی مجریان تکمیل و بازگردانده شد و به‎ همین دلیل تحلیل نهایی بر روی داده‎ های حاصل از این تعداد نمونه، صورت گرفت. پرسش نامه مورد استفاده براساس 6 مولفه اساسی طرح که در متون مربوطه مورد تاکید قرار گرفته بود، ساخته شد. این مولفه‎ ها شامل: «متناسب بودن محتوای مورد استفاده در طرح»، «متناسب بودن شیوه ‎های اجرایی طرح»، «متناسب بودن شیوه‎ های ارزیابی از طرح»، «متناسب بودن شیوه‎ های پشتیبانی اداری و مدیریتی از طرح»، «اثربخشی طرح در ایجاد آداب و مهارت‎های زندگی اسلامی در دانش ‎آموزان» و «هماهنگ بودن برنامه ‎های طرح با نیازها و هدف‎های آموزگاران»، می‎شدند. پرسش نامه یاد شده براساس مقیاس لیکرت ساخته شد و برای اطمینان از روایی پرسش نامه از روایی محتوایی و صوری استفاده گردید؛ برای تعیین میزان پایایی آن از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد؛ بر این اساس، مقدار ضریب محاسبه ‎شده با آزمون آلفای کرونباخ برای کل گویه‎ ها: 91/0 بود. نتایج نشان داد که از دیدگاه مجریان، این طرح موفقیت‎ آمیز بوده است، اما نتایج تحلیل تک تک مولفه‎ ها نشان داد که از دیدگاه مجریان، این طرح در زمینه مولفه سوم (متناسب بودن شیوه‎های ارزیابی از طرح) موفقیت نداشته است.

    کلیدواژگان: طرح آموزش آداب و مهارت‎های زندگی اسلامی، میزان موفقیت، مدارس ابتدایی، آموزگاران، مدیران
|
  • Hadi Hoseinkhani * Pages 7-25
    Different situations, times, places and communities have different educational effects on human beings. Therefore, turning the current position into a superior position is one of the effective educational methods that has received special attention in the Islamic educational system.Regarding the educational method of changing the position, the question is what are the methods of this method? What are its functions? And what conditions are necessary for its effective use? Accordingly, the purpose of this study is to find answers to the above questions and outline the dimensions of the mentioned educational method. The realm of research consists of the verses of the Holy Quran and the narrations of the Infallibles (peace be upon them).The research method is descriptive-analytical and data collection is done in the form of a library. The research findings indicate that the educational method of change of position has situational, spatial, temporal and social types. Position change has different functions that in this study, its scientific, moral, religious and psychological functions were examined.Also according to Islamic sources, insight, guardianship, affordability, sincerity of intention, reliance on God Almighty, avoidance of convenience and appropriate speed. It is the conditions that provide the ground for the effectiveness of the mentioned method.
    Keywords: educational methods, change of position, Islamic sources
  • Seyyed Naqi Mosavi * Pages 27-47

    The relationship between religion and education has long been considered. And for some time now, the presence and absence of religion in formal public education has been considered. And various ideas have been put forward to eliminate religion in school. The idea of "Teaching about religions" as an alternative to "teaching religion" Was raised and promoted since the 1950s. The purpose of the idea of "Teaching about religions"is to teach peace, tolerance, respect for others, and to teach religions as historical and cultural categories. And knowledge, commitment, faith and belief in a religion are not considered. with regard to the influence and promotion of secularist ideas in education,this article seeks to examine this idea from the perspective of educational jurisprudence.And make seven arguments on the prohibition and sanctity of the above idea. And ban the idea of "teaching about religions" intellectually because of the ugliness of oppression and misleading others.Also to critique this idea by means of jurisprudential arguments. And prove the idea of "teaching about religions instead of teaching religion" jurisprudential prohibition due to the domination of infidels, the prohibition of misleading others

    Keywords: Religious education, educational jurisprudence, secular education, Islamic education
  • Fatemeh Seyfaliei *, S Morovati Pages 49-72

    Emotional discipline is a new and innovative combination of discipline in the field of emotions and looks at controlled and measured emotions. This study aims to explain the systematic structure of emotional discipline in the Qur'an and has been written in a descriptive analytical manner and with reference to verses states that emotional discipline in the Qur'an has a complete structure including all four basic elements of a systematic network. This research is in the section of the principles dedicated to God in the knowledge of true good and evil, the passage of the world and return to God, God's awareness and surroundings of affairs, the rule of God's will, superiority in the shadow of faith, God's companionship, monopoly of honor in God, decline of sorrow And sorrow by the will of God, return to God; In the section of positive preliminaries to follow the divine commands, pray out of fear and hope, rejoice in the divine grace, understand the ephemerality of the world; In negative preconditions to avoid the province of Satan, not to be afraid of the people; In the section on the requirements for patience, anger, forgiveness, complaining to God; And in the obstacles to dealing with anger, impatience and happiness, he has achieved unrighteousness, and finally, he has drawn the conceptual network of emotional discipline in Karim.

    Keywords: Structure, System, emotional discipline, Holy Quran
  • MAHBOOBEH TAVAKOLI, Mohammad Javad Safian *, Yahya Ghaedy, Hossen Ardalani Pages 73-91

    The purpose of this study is to achieve a new reading of thinking with a caring approach, citing the story of Moses (PBUH) and Khezr (PBUH) in the Qur'an in order to teach caring thinking and based on the five elements of this thinking, namely thinking, emotional thinking, thinking Active, normative thinking and empathetic thinking are based on the teachings of philosophy for children. Regarding the findings of this study, citing verses 60 to 82 of Surah Al-Kahf and descriptive method and qualitative content analysis with interpretive approach, the above story, which itself contains three instructive and thought-provoking stories of the teacher-student type and also having The characteristics of questions and answers in the text of the story and the challenges in the path of gaining experience, learning and evolutionary development of the character of Prophet Moses (PBUH) at the end of the story, listed it among the stories with the presence of caring thinking factors and education through it. It seems that the study of such stories of emotional and intellectual dialogues, which are the components of caring thinking from the perspective of philosophy for children, plays an important role in the growth and development of this kind of thinking in children. We come to caring thinking, first to understand what we think and second to how we think.

    Keywords: story, Moses, Khezr, Caring Thinking, Philosophy for Children
  • Fereidoon Yazdani * Pages 113-136

    The aim of this study was to evaluate the success of the implementation of the Islamic rites and life skills training plan. The research method was survey. The statistical population included all the implementers (principals and teachers) of the plan, the total number of whom was 223 in the academic year 2020-2021. Due to the small size of the population, the census method was used; accordingly, the views of all participants were tested through a researcher-made questionnaire, but only 149 questionnaires were completed and returned by the presenters, and therefore the final analysis was performed only on this number of samples. The questionnaire used in this project was based on 6 basic components of the plan. These components include: "Proportionality of the content used in the project", "Proportionality of project implementation methods", "Proportionality of project evaluation methods", "Proportionality of administrative and managerial support methods", "Effectiveness of the project in creating Islamic life rites and skills And "alignment of design programs with the needs and goals of teachers." The questionnaire was based on the Likert scale and content and face validity were used to ensure its validity; Cronbach's alpha test was used to determine its reliability; Based on this, the value of reliability coefficient for all items: 0.91 was obtained. The results showed that from the implementers’ point of view this plan was successful, but the results of component analysis showed that this plan was not successful in the third component (the appropriateness of the evaluation methods of the project).

    Keywords: Islamic Rites, Skills Education Plan, success rate, primary schools, teachers, principals